niedziela, 2 października 2011

Pulpeciki w sosie jabłkowo-miodowym:)

Hej!!
Dziś kolejny przepisik na moją pychotkę:)Danie powstało po złączeniu i zmodyfikowaniu 2 różnych przepisów.Oczywiście każdy może jeszcze pozmieniać po swojemu.Ja zamieszczam wersję,która u nas zrobiła furorę:D

Pulpeciki z piersi kurczaka w sosie jabłkowo miodowym gotowane na parze:)
SKŁADNIKI:
pierś z kurczaka
bułka tarta
jajko
4duże jabłka
miód(do smaku)
sól,pieprz
ząbek czosnku(jeśli ktoś lubi)
słodka śmietanka(opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Pierś mielimy.dodajemy jajko,bułkę tartą,sól,pieprz i ząbek czosnku(zmiażdzony).Wszystko mieszamy.Z przygtowanej masy formujemy małe kuleczki.Układamy w naczyniu do parowania w pojemniku do ryżu ewentualnie jeśli ktoś posiada na specjalnej półce do gotowania mięsa i sosu.Jabłka obieramy ze skórki,kroimy na niewielkie kawałki i obkładamy nimi pulpeciki.Parujemy jakieś 25-30 min.Po uplywie tego czasu pulpeciki wyjmujemy a rozgotowane jabłka wraz z powstałym sosikiem przelewamy do rondelka dodajemy miód do smaku.Jeśli ktoś lubi można zaprawić słodką śmietanką,a jeśli dla kogoś za słodko proponuje wybrać z mniejszą zawartością tłuszczu.
Ja podawałam ze świeżo upieczonym chlebkiem ale z ziemniakami badź ryżem smakuje równie wyśmienicie:)SMACZNEGO!
Jeśli lubicie gotowanie na parze to polecam parowar Tefal Vitacuisine VS4001:D.Naprawdę może wszystko:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz