wtorek, 12 marca 2013

Spaghetti Carbonara lub jak kto woli full wypas!!

Taaaa,dobre to:P ale do lekkostrawnych,nisko tłuszczowych i dietetycznych nie należy:D.Jednak ma w sobie to coś co nie pozwala mu się oprzeć...spaghetti carbonara.Jak dla mnie full wypas:)Pożywne smaczne i łatwe w wykonaniu.Polecam!
Spaghetti carbonara
Składniki:(na 2-3 osoby)
-boczek wędzony(lub szynka szwarcwaldzka)
-ser żółty(do sosu i posypania)
-śmietanka 30% około 500ml(lub serek mascarpone)
-makaron spaghetti(ilość w zależności od osób)
-3 żółtk
-sól,pieprz,gałka muszkatałowa
-pietruszka do posypania
Opcjonalnie
-ząbek czosnku
-białe wino,około 100-150ml

Przygotowanie:
Nastawiamy wodę na makaron.
Boczek kroimy w kosteczkę podsmażamy na  patelni.Dolewamy odrobinkę śmietanki.W międzyczasie gotujemy makaron.Resztę  śmietanki łączymy z żółtkami,solą pieprzem,gałką i częścią żółtego sera.Ugotowany makaron łączymy z podsmażonym boczkiem.Wlewamy sosik.Przez chwilkę mieszamy na maciupeńkim ogniu pamiętając o  tym by nie zagotować(usmażyć)sosu bo będziemy mieli makaron z jajecznicą.Chodzi bardziej o dokładne połączenie składników:).Wykładamy na talerz posypujemy żółtym serem i pietruszką.Zajadamy!!
Smacznego!

WERSJA Z WINEM I CZOSNKIEM

Nastawiamy wodę na makaron.
Boczek kroimy w kosteczkę podsmażamy na  patelni wraz z zmiażdżonym ząbkiem czosnku.Dolewamy odrobinkę śmietanki.Po chwili dolewamy wino.W międzyczasie gotujemy makaron.Resztę  śmietanki łączymy z żółtkami,solą pieprzem,gałką i częścią żółtego sera.Ugotowany makaron łączymy z podsmażonym boczkiem.Wlewamy sosik.Przez chwilkę mieszamy na maciupeńkim ogniu pamiętając o  tym by nie zagotować(usmażyć)sosu bo będziemy mieli makaron z jajecznicą.Chodzi bardziej o dokładne połączenie składników:).Wykładamy na talerz posypujemy żółtym serem i pietruszką.Zajadamy!!
Smacznego!

Podałam Wam wersje które robiłam ja.Z szynką i mascarponem nie próbowałam ale myślę że już nie byłoby to to samo:D

8 komentarzy:

  1. Ola a co robisz z niewykorzystanych białek ?? Bo ja nie lubię marnować jedzenia, dlatego nie robię sama carbonary bo musiałabym właśnie białka wyrzucić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękę bezy:)albo biszkopcik na białkach,z resztą białka można mrozić i użyć jak się znajdzie dla nich przeznaczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. poproszę przepis na bezy w takim razie - pzdr Ela

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja czytałam żeby jajek ogólnie nie mrozić

    OdpowiedzUsuń
  5. Jajek nie ale białka można:)

    OdpowiedzUsuń
  6. 35 year-old Information Systems Manager Allene Shimwell, hailing from Guelph enjoys watching movies like Blood River and Kitesurfing. Took a trip to Kalwaria Zebrzydowska: Pilgrimage Park and drives a Ferrari 275 GTB Alloy. jej ostatni blog

    OdpowiedzUsuń