czwartek, 6 marca 2014

Polędwica z tuńczyka w zielonej herbacie i sezamie z aromatycznym kokosowym ryżem i fasolką szparagową teryaki

Tym razem przepis na całe danie złożone z kilku absolutnie pasujących do siebie składników.Chciałabym je Wam bardzo gorąco polecić bo jest naprawdę przepyszne:)Nie będę owijać w bawełne, od razu dzielę się z Wami tym przepysznym przepisem.Dodam też że danie robi się bardzo szybko:)Wystarczy 15-20min:)
Polędwica z tuńczyka w zielonej herbacie i sezamie z aromatycznym kokosowym ryżem i fasolką szparagową teryaki:
Przepis podzielę na poszczególne potrawy
Skladniki:

Ryba:
-polędwiczka z tuńczyka( lub jakaś inna ryba)
-2 torebki ekspresowej zielonej herbaty(ilość potzrebna na 2 kotlety)
-2-3 łyżki sezamu
-sól,pieprz

Kokosowy ryż:
puszka po mleku zastępuję tutaj miarkę
-puszka mleka kokosowego
-puszka wody
-puszka ryżu, najlepiej basmati

Fasolka szparagowa teryaki:
-zielona faslka szparagowa(u mnie mrożona)
-sos teryaki
-sól,pieprz

Przygotowanie:
Najpierw nastawiamy ryż.Puszkę mleka wlewamy do garnka.Napełniamy puszkę wodą, wlewamy do mleka.Wsypujemy puszkę ryżu.Gotujemy na małym ogniu aż ryż zbierze płyny.Około 15min.

W międzyczasie na patelię lub do garczka wrzucmy mrożoną fasolkę(świeżą najpierw obgotujmy al dente).Gdy będzie już rozmrożona wlewamy sos teryaki lekko solimy i pieprzymy.Odparowujemy nadmiar płynów.

Na koniec zajmujemy się rybą.
Na talerzyk czy deskę wysypujemy herbatę z torebek, sezam sól i pieprz.Obtaczamy rybę i wrzucamy na rozgrzny olej.Jeśli smażymy tuńczyka możemy smażyć dosłownie chwilkę by był "na wpół żywy" ale stopień dosmażenia zależy już tylko os waszych preferencji.
Rybę polecam podać z marynowanym imbirem (takim od sushi i polanym  sokiem z grejpfruta)
Smacznego!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz