środa, 29 stycznia 2014

Meksiko,czyli zupka meksykańska

Kolejna z moich ulubionych i często przeze mnie robionych zupek.Zajadamy się nią wszyscy, dzieci w wersji mniej pikantnej ale też takiej co by troszkę brzuszkiem ruszyło:)Polecam zupkę mięsożercom i nie tylko:)Z racji składników jakie zawiera jest bardzo bardzo pożywna i mocno rozgrzewająca.Na zimne czasy w sam raz:)
Zupa meksykańska:


Składniki:
-mięso mielone (u mnie około 400-500g bo lubimy jak mięsa jest sporo)
-puszka kukurydzy
-puszka czerwonej fasoli
-puszka kiełków fasoli mung
-czerwona cebula
-czosnek (ilość wg Waszych upodobań)
-sól pieprz,pieprz cayenne
-domowa wegeta
-majeranek
-odrobina koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
-olej rzepakowy

Przygotowanie:
W garczku, w którym będziemy robić zupę rozgrzewamy olej.Wrzucamy mięso mielone i rozgniecione 2-3 ząbki czosnku i smażymy.Lekko solimy i pieprzymy.Gdy mięso będzie już zesmażone dolewamy wody, tak mniej więcej 10cm wyżej niż mięso.Gotujemy jakieś 15min aż mięso będzie miękkie.Cebulę kroimy w piórka i dorzucamy do zupy.Otwieramy wszystkie puszki i wlewamy z całą zawartoscią do zupy(tak,tak razem z zalewami).Gotujemy jeszcze około 10min pamiętając by nie rozgotować czerwonej fasoli:).Doprawiamy do smaku solą,pieprzem,pieprzem cayenne i ewentualnie czosnkiem i koncentratem pomidorowym.Posypujemy odrobiną suszonego majeranku.Możemy podawać z tartym żółtym serem:)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz