niedziela, 26 października 2014

Batat z jajkiem

Taki ziemniak.Trochę w sumie niezwykły bo słodki ale pyszny:)Mi smakował wybornie i na pewno bedę sięgała po niego częściej. BATAT. Z racji że chciałam aby było szybko i pożywnie pomyślałam o daniu 2w1 i mój pomysł okazał się genialny bo nie dość że smaczny to jeszcze efektownie wyglądający.Zaczęcam do wypróbowania i zaskakiwania swoich gości czymś nowym :)
Pieczony batat z jajkiem:


Składniki:
-bataty, ilość uzależniona jest od ilości porcji jaką chcecie zrobić
-jajka małe jw
-sól
-pieprz
-papryka
-oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Bataty pożądnie szorujemy.Podgotowujemy tak okolo 20-30 min nie za miekko bo jeszcze będziemy je piec.Po ugotowaniu przecinamy wzdłuż na pół i wydrążamy środki (robimy taka łódeczkę).Środek lekko solimy i delikatnie wlewamy tam jajko.Ponownie solimy, pieprzymy ewentualnie posypujemy papryka.Pieczemy w piekarniku przez okolo 15-20 min w zależności od tego jak chcemy by zółtko się ścięło.I gotowe:)

Ja podawałam z rukolą z winegretem:)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz