środa, 22 października 2014

Bezglutenowe muffinki z dyni :)

U nas się ostatnio troszkę pozmieniało jesli chodzi o jedzenie...głównie to moja zasługa:)Jemy zdrowiej przynajmiej według mnie i często gęsto bezglutenowo...czasu mało mam na pisanie ale zatęskniła za blogiem , za pisaniem dla wszystkich czytających:)Mam nadzieję że Wy też troszkę tęskniliście:)
Na pierwszu rzut idą
Bezglutenowe muffinki z dyni:


Składniki:
-200g mąki kukurydzianej
-50g mąki z cieciorki(można zastąpić inną bezglutenową)
-łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
-łyżeczka sody oczyszczonej
-2 łyzeczki cynamonu
-1/2 łyżeczki imbiru
-szczypta soli
-120g brązowego cukru
-4 jajka
-200ml oleju rzepakowego
-około 2 szkłanki startej dyni
-1 średniej wielkości jabłko
-cukier demerara do posypania

Wykonanie:
W jednej misce łączymy składniki suche mąki, proszek,soda, sól i przyprawy.
W drugiej misce łączymy jajka, olej i cukier.Na koniec dodajemy starte na małych oczkach dynie i jabłko.
Łączymy ze sobą składniki suche i mokre.Tylko do połączenia się składników.Gotową masę przekładamy do foremek i posypujemy delikatnie cukrem demerara.Pieczemy około 20-25 w tem 175-180stopni.(do tzw. suchego patyczka)
Muffinki są naprawdę przepyszne, puszyste i delikatne:)
Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz