piątek, 30 września 2011

Jajko zapiekane w gniazdku z mięsa mielonego:)

Witam i od razu przepraszam za nieobecność.Spowodowana ona była problemami z netem a także sytuacją rodzinną:(.No ale trzeba się jakoś ogarnąć i funkcjonować dalej:) Mam nadzieję że tym razem zawitam na dłużej i będę mogła popisać o pewnych smakołykach.
No a teraz obiecany przepis na "jajko w mięsku"
JAJKA ZAPIEKANE W GNIAZDKACH Z MIĘSA MIELONEGO
Potrzebna będzie blacha do muffinek na 6 dużych sztuk
SKŁADNIKI
0,5kg mięsa mielonego(może być z kurczaka jeśli ktoś robi w wersji dla dzidziulków)
7-8 jaj(w zależności od mięsa)
1 średnia cebulka
1ząbek czosnku
1łyżeczka musztardy
przyprawy do smaku(może być gyros,fix do kotletow mielonych lub co kto uważa za smaczne)
WYKONANIE:
Mięso mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulka,zmiażdzonym ząbkiem czosnku,jajkiem(ewentualnie dwoma jajkami),łyżeczką musztardy i wybraną przez nas przyprawą.Wyrobioną masę uklepujemy w miseczne "na równo" i dzielimy na 8 równych części(podobnie jak pizze).Każdą część wyjmujemy z miseczki układamy na dłoni i robimy cienki placek(cienki ponieważ chcemy by mięso upieklo się równo z jajkami).Podobnie postępujemy z 5 pozostałymi częściami.2 nie wykorzystamy do gniazdekale można z nich zrobić zwykłe kotleciki:).Uformowane cienkie placki(w kształcie naleśnika) wkładamy do przygotowanej wcześniej blaszki.Ja smaruje masełkiem i delikatnie oprószam bułką tartą.Delikatnie przygniatamy do foremki starając się by  mieso nie wystawalo z formy.(staramy się jak najdokładniej poprzylepiać mięso do formy)Do tak przygotowanych gniazdek powoli wlewamy jajko.Całośc pieczemy około 20minut w temperaturze 170stopni.Jeśli wierzch zbyt szybko się rumieni przykrywamy folią aluminiową.Po upieczeniu delikatnie wyjmujemy z formy i gotowe.Życzę smacznego!
Zapomniałabym ja podaję z ziemniaczkami i ciepłym sosem chrzanowym ale równie dobrze smakują na zimno     pokrojone np.w plasterki:D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz