piątek, 5 kwietnia 2013

Galantyna

Och i już po świętach a ja jakoś nie mogłam się zebrać by coś napisać.A to dzieciaczki a to dodatkowe zajęcie http://tortyoki.blogspot.com/ i ciężko było znaleźć parę minut by cokolwiek skrobnąć.W końcu jednak zebrałam się w sobie i oto dziś przepis na
Galantyna z kurczaka z mięsem mielonym i jajkami:


Składniki:
-kurczak(ok.1,5kg)
-mięso mielone,jakieś 700g
-2 jajka ugotowane na twardo
-duży pęczek natki pietruszki
-surowe jajko
-bułka tarta
-sól,pieprz
-przyprawy do  smaku

Przygotowanie:
Kurczaka luzujemy(pozbywamy się kości),poprzez nacięcie na cyckach lub jeśli ktoś potrafi bez nacięcia.Naciętego zszywamy zostawiając parę cm przy kuperku w celu nafaszerowana kurczaka.Mięso mielone mieszamy z,jajkiem,bułką tartą i posiekaną natką pietruszki.Doprawiamy do smaku.Kurczaka od środka nacieramy solą.Mięso pozostałe po luzowaniu staramy się równomiernie rozłożyć wewnątrz kurczaka.Udka i skrzydełka "wpychamy" do środka i rozkładamy na dole.Pierś u góry.Powoli faszerujemy przygotowanym mięskiem starając się dokładnie wypełniać kurczaka.Wkładamy ugotowane jajko(tak  gdzieś na 3/4 wysokości i dalej faszerujemy mięsem obkładając jajko dokładnie dookoła.Na wysokości 1/4 wkładamy drugie jajko i  faszerujemy do końca.Kurczaka zamykamy kuperkiem i dokładnie zszywamy.Nacieramy solą papryką i ziołami(wg uznania).Wkładamy do naczynia żaroodpornego szwem do spodu.


 Wersja na ciepło
Początkowo pieczemy bez przykrycia w  temperaturze 220 stopni około 15-20min,następnie przykrywamy kurczaka,zmniejszamy temperaturę do 200-190stopni.(Ja piekłam 185 stopni z termoobiegiem.) i pieczemy około 1h40min.Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy na 10-15min by galantyna odpoczęła.
Podajemy na ciepło w grubych plastrach do obiadu lub na zimno jako dodatek do wędlin.
Przy pieczeniu pamiętajmy że 1h przypada na 1kg wypełnionego mięsa.
Smacznego!!

Na zimno




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz