czwartek, 28 marca 2013

Jajka w kilku odsłonach

Oto kilka przepisów na szybkie jajka.Mogą być jako świąteczne lub jako imprezowe przekąski:)


Jajka na ostro:
-jajka
-cebula
-chrzan
-majonez
-sól,pieprz


Jajka  gotujemy na twardo.delikatnie wyciągamy żółtka miażdżymy widelcem.Dodajemy majonez,chrzan i drobno posiekaną cebulkę.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mieszamy.Gotową masę przekładamy  do  wydrążonych połówek jaj.

Jajka z oliwkami:
-jajka
-oliwki
-majonez
-sól,pieprz



Jajka  gotujemy na twardo.delikatnie wyciągamy żółtka miażdżymy widelcem.Dodajemy majonez i drobno posiekane zielone oliwki z papryką.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mieszamy.Gotową masę przekładamy  do  wydrążonych połówek jaj.

Jajka  z pieczarkami:
-jajka
-pieczarki-majonez
-sól,pieprz



Jajka  gotujemy na twardo.delikatnie wyciągamy żółtka miażdżymy widelcem.Dodajemy majonez i starte na tarce o grubych oczkach pieczarkach podsmażonych na maśle z solą i pieprzem.Mieszamy.Gotową masę przekładamy  do  wydrążonych połówek jaj.

Jajka z żółtym serem
-jajka
-starty żółty ser
-majonez
-sól,pieprz


Jajka  gotujemy na twardo.delikatnie wyciągamy żółtka miażdżymy widelcem.Dodajemy majonez i starty ser.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mieszamy.Gotową masę przekładamy  do  wydrążonych połówek jaj.

Jajka z tuńczykiem:
-jajka
-tuńczyk rozdrobniony w sosie własnym
-majonez
-sól,pieprz



Jajka  gotujemy na twardo.delikatnie wyciągamy żółtka miażdżymy widelcem.Dodajemy majonez oraz rozdrobnionego tuńczyka z zalewy.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mieszamy.Gotową masę przekładamy  do  wydrążonych połówek jaj.

Jajka z ziołami:
-jajka
-świeży szczypiorek
-rzeżucha
-koperek
-pietruszka
-majonez
-sól,pieprz


Jajka  gotujemy na twardo.delikatnie wyciągamy żółtka miażdżymy widelcem.Dodajemy majonez i posiekane zioła.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mieszamy.Gotową masę przekładamy  do  wydrążonych połówek jaj.

Jajka z kaparami:
-jajka
-kapary ze słoiczka
-majonez 
-sól,pieprz



Jajka  gotujemy na twardo.delikatnie wyciągamy żółtka miażdżymy widelcem.Dodajemy majonez i posiekane kapary.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mieszamy.Gotową masę przekładamy  do  wydrążonych połówek jaj.

Jajka z szynką:
-jajka
-szynka
-majonez
-sól,pieprz


Jajka  gotujemy na twardo.delikatnie wyciągamy żółtka miażdżymy widelcem.Dodajemy majonez i pokojoną szynkę.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mieszamy.Gotową masę przekładamy  do  wydrążonych połówek jaj.

JAJKA DEKORUJEMY DOWOLNIE:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz