czwartek, 18 kwietnia 2013

Zupa koperkowa

Mąż gdzieś jadł, zamawiał, zachwalał:)Pomyślałam: czemu nie?.A traf chciał że książka kucharska dla dzieci, którą wzięłam do ręki otworzyła się właśnie na str. z tą zupą:)Przepis zmodyfikowałam po swojemu ale sądzę że udanie.Po powrocie z pracy mąż zapytał
-A co to za zupa?
-No taaa niby koperkowa miała być....:/
-No właśnie bo bardzo dobra!!:D
Polecam!Na pewno się nie zawiedziecie:)
Zupa koperkowa:
Składniki:
-1 duży lub 2 mniejsze pęczki kopru
-włoszczyzna(u mnie 1 marchew,1/2 cebuli,pietruszka,seler naciowy-2 łodygi)
-śmietanka(ok 200ml)
-mąka(1-2łyżki)
-kostka rosołowa(opcjonalnie)
-sól,pieprz
-masło(1-2łyżki)
-woda (2-3l)

Przygotowanie:
Warzywa kroimy ,z kopru obcinamy łodygi i wrzucamy na wodę.Gotujemy bulion.Opcjonalnie wrzucamy kostkę rosołową.Gdy warzywa są miękkie mąkę rozprowadzamy w śmietanie i wlewamy do zupy.Gotujemy.Wrzucamy masło,doprawiamy do smaku.Na koniec wrzucamy posiekany koperek.
Podajemy z kluseczkami lanymi,ryżem lub makaronem.
Można też ugotować z ziemniakami.Wtedy razem z warzywami wrzucamy ziemniaki.
Śmietankę możemy  zastąpić serkiem topionym:)
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Pyszna aromatyczna zupa . Lekka i bardzo smaczna. A.K

    OdpowiedzUsuń