piątek, 13 września 2013

Domowy sos słodko-pikantny(uncle ben's)

Ja   osobiście uwielbiam:)A fakt, że teraz  mogę robić go sama bardzo mnie cieszy:).Domowy sos słodko-pikantny jest  przepyszny  i  bez  konserwantów.No i   przede wszystkim mamy pełna świadomość tego z czego ów  sos  się składa:)Polecam  wszystkim którzy lubią  a  tym którzy nie lubią  polecam skosztować właśnie ten sos.Na  szybki obiad jak znalazł.Odrobina  ryżu i  pierś  z  kurczaka i  niebo  w  gębie:D
Przepis zawdzięczam szwagierce E.Dziękuję!
Sos słodko-pikantny:
Składniki:
-3kg pomidorów(polecam bawole serca)
-1kg  cebuli
-1szt papryki czerwonej
-1szt papryki  żółtej
-puszka  ananasów
-puszka  kukurydzy
-6 ząbków czosnku
-0,5 łyzeczki chilli w  proszku
-2łyżki słodkiej papryki   w  proszku
-2łyżki  musztardy
-1łyżka curry
-1łyżka pieprzu   mielonego
-3szklanki cukru
-1szklanka  octu
-2łyzki soli
-2 czubate łyżki maki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Pomidory  umyć,naciąć na czubkach i zalać wrzątkiem(by łatwo  zdjąć skórkę).Obrać,pokroić w kostkę.Cebulę  pokroić w kostkę lub piórka.Ja wybieram piórka bo szybciej schodzi.Przełożyć pomidory  i cebulę do garnka ,posolić,dokładnie wymieszać i  gotować  na wolnym ogniu przez około 1h.Następnie dodać odsączonego z zalewy ananasa(zalewę proponuję zostawić)  i paprykę  pokrojonę w kostkę  orazreszte składników  prócz  mąki ziemniaczanej i gotować około  30min.Na koniec  mąkę rozbić z  niewielką ilością  wody(i tu  polecam   użyć  pozostawionego  soku  z ananasów,oczywiście  nie całego)i dodać do sosu.Zagotować.Gorące przekładać do  słoików,zakręcać stawiać do góry dnem.Nie  pasteryzować.
Smacznego!!



2 komentarze:

  1. Prawdę powiedziawszy nie zupełnie bez konserwantów bo kukurydza i ananas z puszki juz je posiadają, ale zawsze można używać świeżych lub mrożonych :)

    OdpowiedzUsuń