Ja osobiście uwielbiam:)A fakt, że teraz mogę robić go sama bardzo mnie cieszy:).Domowy sos słodko-pikantny jest przepyszny i bez konserwantów.No i przede wszystkim mamy pełna świadomość tego z czego ów sos się składa:)Polecam wszystkim którzy lubią a tym którzy nie lubią polecam skosztować właśnie ten sos.Na szybki obiad jak znalazł.Odrobina ryżu i pierś z kurczaka i niebo w gębie:D
Przepis zawdzięczam szwagierce E.Dziękuję!
Sos słodko-pikantny:
Składniki:
-3kg pomidorów(polecam bawole serca)
-1kg cebuli
-1szt papryki czerwonej
-1szt papryki żółtej
-puszka ananasów
-puszka kukurydzy
-6 ząbków czosnku
-0,5 łyzeczki chilli w proszku
-2łyżki słodkiej papryki w proszku
-2łyżki musztardy
-1łyżka curry
-1łyżka pieprzu mielonego
-3szklanki cukru
-1szklanka octu
-2łyzki soli
-2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Pomidory umyć,naciąć na czubkach i zalać wrzątkiem(by łatwo zdjąć skórkę).Obrać,pokroić w kostkę.Cebulę pokroić w kostkę lub piórka.Ja wybieram piórka bo szybciej schodzi.Przełożyć pomidory i cebulę do garnka ,posolić,dokładnie wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 1h.Następnie dodać odsączonego z zalewy ananasa(zalewę proponuję zostawić) i paprykę pokrojonę w kostkę orazreszte składników prócz mąki ziemniaczanej i gotować około 30min.Na koniec mąkę rozbić z niewielką ilością wody(i tu polecam użyć pozostawionego soku z ananasów,oczywiście nie całego)i dodać do sosu.Zagotować.Gorące przekładać do słoików,zakręcać stawiać do góry dnem.Nie pasteryzować.
Smacznego!!
Prawdę powiedziawszy nie zupełnie bez konserwantów bo kukurydza i ananas z puszki juz je posiadają, ale zawsze można używać świeżych lub mrożonych :)
OdpowiedzUsuńMOżna można jak najbardziej:)
Usuń