piątek, 13 września 2013

Gruszki w occie

Nastał sezon  przetworowy:)Pora więc zakasać rękawy i wziąć

się do roboty:)
U mnie  na pierwszy ogień poszły gruszki.Gruszki  w occie.Drzewka  ładnie obrodziły więc szkoda  było zmarnować  owoce.Postanowiłam działać!Ochchch...przypomniałymi się czasy dzieciństwa:)
Gruszki  w occie:

Składniki:
1 kg gruszek
2 szklanki wody
2/3 szklanki octu
szklanka cukru
1 łyżeczka goździków
sok z 1/2 cytryny
ew. troszkę cynamonu(ja nie dawałam)

Przygotowanie:
Wodę  zagotowuję   z cukrem,octem,goździkami  i  cytryną.Wrzucam obrane ze  skórki i pokrojone w ćwiartki lub ósemki gruszki(w  zależności od   wielkości).Gotuję chwilę na niewielkim ogniu do  momentu aż gruszki staną  się szkliste.Gruszki  wyławiam,wkładam  do słoików  i zalewam gorącą(stojącą cały czas  na małym  ogniu) zalewą.Zakręcam.Słoiki  ustawiam do góry  dnem,nie  pasteryzuje.
Smacznego!


2 komentarze: