Nastał sezon przetworowy:)Pora więc zakasać rękawy i wziąć
się do roboty:)
U mnie na pierwszy ogień poszły gruszki.Gruszki w occie.Drzewka ładnie obrodziły więc szkoda było zmarnować owoce.Postanowiłam działać!Ochchch...przypomniałymi się czasy dzieciństwa:)
Gruszki w occie:
Składniki:
1 kg gruszek
2 szklanki wody
2/3 szklanki octu
szklanka cukru
1 łyżeczka goździków
sok z 1/2 cytryny
ew. troszkę cynamonu(ja nie dawałam)
Przygotowanie:
Wodę zagotowuję z cukrem,octem,goździkami i cytryną.Wrzucam obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki lub ósemki gruszki(w zależności od wielkości).Gotuję chwilę na niewielkim ogniu do momentu aż gruszki staną się szkliste.Gruszki wyławiam,wkładam do słoików i zalewam gorącą(stojącą cały czas na małym ogniu) zalewą.Zakręcam.Słoiki ustawiam do góry dnem,nie pasteryzuje.
Smacznego!
robiłam i wyszły cud, miód - palce lizać!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:)
Usuń