poniedziałek, 23 września 2013

Mielone z jabłkiem i porem

Klasyczne danie obiadowe w ciut innej odsłonie:)
Na przepis natknęłam  się  u Kasi na gotowaniecieszy.blox.pl i postanowiłam skosztować.Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła pewnych zmian:).
Kotlety są bardzo smaczne,niby zwykłe a  jednak troszkę inne:).Smak jabłka nie jest dominujący,ale pewnie dużo zależy od odmiany owocu.Po dodaniu jabłka kotleciki stają się soczyste,mniej suche i jak to mój mąż stwierdził delikatniejsze.Polecam wypróbować!
Kotlety mielone z jabłkiem i  porem:

Składniki:
-około 500g mięsa mielonego(u mnie łopatka mielona osobiście)
-bułka tarta,ilość  na oko,tak by utworzyła się zwarta masa+bułka do obtoczenia kotlecików
-jajko
-vegeta(domowa) ewentualnie  sól
-pieprz
-2 jabłka
-średni por,cześć biała
-posiekany koperek

Przygotowanie:
Pora czyścimy, odcinamy  część białą,kroimy wzdłuż na ćwiartki.Następnie w 'ala plasterki.Podduszamy na masełku.Mięso mieszamy z bułką,jajkiem, koperkiem i przyprawami.Dodajemy ciut letniej wody(wtedy kotleciki będą bardziej puszyste).Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do masy mięsnej.Jeśli jabłka są mocno soczyste odciskamy sok.Dokładamy przestudzony por.Wszystko dokładnie mieszamy.Formujemy kotleciki.Obtaczamy w bułce tartej.Wykładamy na rozgrzaną  patelnię i  smażymy na złoty kolor.Zajadamy!
Smacznego!

1 komentarz: