Klasyczne danie obiadowe w ciut innej odsłonie:)
Na przepis natknęłam się u Kasi na gotowaniecieszy.blox.pl i postanowiłam skosztować.Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła pewnych zmian:).
Kotlety są bardzo smaczne,niby zwykłe a jednak troszkę inne:).Smak jabłka nie jest dominujący,ale pewnie dużo zależy od odmiany owocu.Po dodaniu jabłka kotleciki stają się soczyste,mniej suche i jak to mój mąż stwierdził delikatniejsze.Polecam wypróbować!
Kotlety mielone z jabłkiem i porem:
Składniki:
-około 500g mięsa mielonego(u mnie łopatka mielona osobiście)
-bułka tarta,ilość na oko,tak by utworzyła się zwarta masa+bułka do obtoczenia kotlecików
-jajko
-vegeta(domowa) ewentualnie sól
-pieprz
-2 jabłka
-średni por,cześć biała
-posiekany koperek
Przygotowanie:
Pora czyścimy, odcinamy część białą,kroimy wzdłuż na ćwiartki.Następnie w 'ala plasterki.Podduszamy na masełku.Mięso mieszamy z bułką,jajkiem, koperkiem i przyprawami.Dodajemy ciut letniej wody(wtedy kotleciki będą bardziej puszyste).Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do masy mięsnej.Jeśli jabłka są mocno soczyste odciskamy sok.Dokładamy przestudzony por.Wszystko dokładnie mieszamy.Formujemy kotleciki.Obtaczamy w bułce tartej.Wykładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na złoty kolor.Zajadamy!
Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń