wtorek, 11 lutego 2014

Hamburgery wg Oki

Przepis już wypróbowany przez kilka dziewczyn więc postanowiłam się nim z Wami podzielić :)Czasem dobrze jest zjeść jakieś "śmieciowe" jedzenie.Jednak najlepiej gdy same je tworzymy, a z racji tego że ja tę manię robienia wszystko sama ostatnio posiadam wzięłam się za hamburgerki.Bułka co prawda kupna była bo jedzenie robione na szybko ale niebawem podam też przepis na idealne bułeczki do hamburgerów.
Zapraszam więc na
Hamburgery wg Oki:
Składniki:
Na 4 większe kotlety
-500g mielonej wołowiny (oczywiście swietnie jeżeli możecie ją same zmielić)
-2 łyżeczki musztardy
-trochę natki pietruszki (w zależności od tego jak bardzo lubicie)
-około 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
-trochę letniej wody
-sól,pieprz

Składniki na sos:
-3 łyżki majonezu
-1 ogórek konserwowy pokrojony w kosteczkę
-mała cebulka
-łyżeczka musztardy
-słodka papryka w proszku
-1/4 łyżeczki octu winnego
-1/4 łyżeczki cukru
(można również dodać odrobinkę czosnku ale niekoniecznie)
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

Przygotowanie
Wszystkie składniki na kotlety mieszamy ze sobą.Polecam tu formę rzucania mięsem, czyli mocno w nie uderzamy bierzemy w ręce wrzucamy do miski.Chodzi tu o odpowiednie napowietrzenie mięsa:).Formujemy dosyć płaskie kotleciki około 1 cm wysokości gdyż podczas smażenia kotleciki się skurczą i "urosną".Solimy z jednej strony i tą posoloną str kładziemy na patelnie Polecam do tego ptelnie grillową ale równie dobra bedzie zwykła.Możemy podlać kropelką oleju,ale nie jest to koniecznie.Gdy mięso zmieni kolor do połowy wysokości solimy wierzchnią część i przekręcamy na patelnie.Podczas smażenia zalecam unikanie naciskania i przebijania hamburgerów gdyż mieso straci swoje soki i będzie suche.
Gotowe kotlety przekładamy do bułki i tu już od was zależy czy bułka będzie ciepła czy zimna i jakie podacie dodatki.U mnie był to lić sałaty lodowej (fajny bo chrupiący), kilka krażków cebuli i pomidor.Oczywiście mile widziany jest zółty ser.Sos dajemy na lub pod mięso i zajadamy:)
Smacznego!!

PS1.
Dla nielubiących wołowinkę można użyć wieprzowiny,drób pewnie też nie bedzie najgorszy:)Tylko nie będzie to już to samo...
PS2.
Dla niemających składników na sos odpowiedni będzie też ketchup:)

2 komentarze:

  1. Pomysł na medal. 100 % mięsa, soczystość po przyrządzeniu oraz smak idealny. Do tego sos, który dodaje całości nutkę zadziorności i wykwintności :)
    Gratulację pomysłu. Idealny hamburger !

    OdpowiedzUsuń