czwartek, 9 maja 2013

Cykoria z szynką i serem zapiekana pod beszamelem

Istna rozpusta!!Coś dla smakoszy i coś na poprawę nastroju.Dla mnie rewelacja!Osobiście uwielbiam i polecam:)Nawet tym na diecie chociaż potrawa na pewno nie należy do dietetycznych przez przepyszny sos i ser ale naprawdę warta grzechu:D
Cykoria z szynką i serem zapiekana pod beszamelem:
 Składniki:
-cykoria(ilość szt.uwarunkowana ilością osób zjadających)
-szynka,najlepiej duże plastry(ilość plasterków odpowiadająca ilości cykorii)
-ser żółty,1plasterek na 1 cykorię
-ser zółty w kawałku
-masło
-mleko
-mąka
-sól,pieprz,gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Cykorię opłukać,delikatnie ściąć koniec i wyciąć głąb.Delikatnie obwiązać nitką dookoła tak by cykoria się nie rozlatywała.Wrzucić na wrzącą lekko osoloną wodę.Gotować około 15-20min.Wyciągnąć z wody,poczekać aż ostygnie(ja nigdy  nie  czekam:D) i delikatnie zdjąć sznurek.Cykorię posolić,popieprzyć i delikatnie posypać gałką.Każdą z osobna zawinąć w plasterek sera a następnie szynkę.Znów obwiązać dookoła nitką.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Przygotować sos beszamelowy.
Z masła i mąki zrobić zasmażkę rozrobić mlekiem do konsystencji sosu.Doprawić do smaku solą,gałką i pieprzem(pieprzu i gałki sypię sporo).Tak by smak był wyrazisty.
Gotowym sosem zalać cykorię.Ser w kawałku zetrzeć na tarce,posypać obficie po sosie.Przykryć.Wstawić do nagrzanego piekarnika 190stopni z  termoobiegiem i piec około 15 min.Zdjąć przykrywkę w piekarniku włączyć funkcję grill i zapiekać do momentu zarumienienia się sera.Gotową podawać z krokietami ziemniaczanymi lub bagietą.
Smacznego!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz