środa, 28 sierpnia 2013

Koperkowa roladka z polędwiczki

Lubię robić polędwiczkę:)Robi się szybko,można ją zrobić na wiele sposobów no a przede wszystkim znakomicie smakuje.Ostatnio często robiłam kotleciki i zraziki...pomyślałam więc że zrobię coś innego...tylko co?...W  lodówce jakby za wiele nie było prócz koperku i masełka,na parapecie świeże zioła..I tak zrodził się pomysł na  bardzo prostą,smaczną a nawet i odświętną roladkę:)
Koperkowa roladka z polędwiczki:

Składniki:
-polędwiczka wieprzowa
-masło
-masło klarowane
-świeży rozmaryn(myślę że może również być suszony)
-dużo koperku
-sól,pieprz

Przygotowanie:
Polędwiczkę nacinamy wzdłuż  przez środek na 2/3 głębokości.Rozkładamy.Powstałe połowy nacinamy na środku  na 1/3 głębokości.Rozkładamy.Ma powstać płat mięska nacięty w 3 miejscach.
Mięso nacieramy solą i pieprzem.Od strony "środkowej" układamy rozmaryn,pokrojony koperek i miejscami po kawałeczku masła.Zwijamy w rulon.Co parę cm obwiązujemy nitką by roladka się nie rozleciała.Solimy i pieprzymy z zewnątrz.Obsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym do uzyskania rumianego koloru z każdej strony.tak przygotowane mięso przekładamy do brytfanki i pieczemy bez przykrycia około 20min w temperaturze 180-190stopni z termoobiegiem(200-210bez termo) obracając od czasu do czasu.Podczas pieczenia układamy na mięsie kawałeczki masła.

Gdy polędwiczka będzie już gotowa wyciągamy z piekarnika i dajemy jej chwilkę "odpocząć" żeby mięsne soki rozlały się równomiernie po polędwiczce.Kroimy w plastry i podajemy.
Smacznego!
Ja podawałam z ziemniaczkami z wody i marchewką pieczona z tymiankiem:)Przepis znajdziecie tutaj http://krainadziecka.blogspot.com/2013/03/marchewka-z-tymiankiem.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz