poniedziałek, 19 grudnia 2011

Barszczyk czerwoniasty:)

Witam!
Dziś chciałabym podzielić się z Wami moją wersją barszczu czerwonego dla dzieciaczków.Tak się składa że u nas w domu barszcz lubiany jest pod każdą postacią i bez znaczenia w jakim kolorze dlatego też postanowiłam wymyślić wersje specjalna dla Kaca(chociaż zajadał już wersję dla dorosłych).Z podanych składników starczyło mi zupy na dwa dni:)


Barszczyk czerwoniasty


Produkty:
około 0,5l wody
1średnia marchew
1mała pietruszka
1burak
kawałeczek selera
kawałeczek pora
kawałek piersi z kurczaka(taki dosłownie 3cmx3cm)
sól, pieprz
opcjonalnie słodka śmietanka lub serek topiony śmietankowy

Przygotowanie:
Pierś płuczemy,wrzucamy do wody,gotujemy.Wszystkie warzywa(prócz pora którego kroimy cieniutko nożem) ścieramy na tarce na grubych oczkach.Pierś gotujemy jakieś 10 min po czym wrzucamy wszystkie warzywa.Solimy i pieprzymy do smaku.Gotujemy do momentu aż warzywa będą prawie miękkie(chodzi o to by nie powstała papka).Możemy zabielić śmietanką ewentualnie serkiem topionym,który ostatnio w mojej kuchni w większości zup zastępuje śmietankę.Na koniec posypujemy koperkiem. i zajadamy:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz