A teraz drogie panie troszkę przyjemności dla nas samych:)Dla tych które lubią słodkości ale także dla tych które za nimi nie przepadają...Świetne do porannej kawy:)
Przedstawiam!!
Trufle kawowe z orzechami laskowymi i białą czekoladą
Składniki na około 21 sztuk:
150 g gorzkiej czekolady
250 g serka mascarpone
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody i wystudzonej
1 łyżka likieru kawowego
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych(lub migdałów)
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Lekko przestudzić.
Serek mascarpone bardzo krótko zmiksować, tylko do lekkiego napuszenia (kilka sekund). Dodać wystudzoną kawę, likier, wymieszać.
Do masy serowej dodać lekko przestudzoną czekoladę, krótko zmiksować (tylko do połączenia, nie za długo, by masa się nie zwarzyła). Wsypać orzechy i wymieszać.
Masę umieścić w miseczce, przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do czasu, aż z masy będzie można formować trufelki.
Dodatkowo:
200 g białej czekolady(jeśli ktoś woli może być mleczna lub gorzka-wszystko zależy od was)
2 łyżki oleju
Czekoladę wraz z olejem roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
Schłodzone trufle zanurzać w czekoladzie, odkładać na papier do pieczenia. Dowolnie udekorować, schłodzić.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz