sobota, 31 grudnia 2011

Ośmiorniczka czyli fasolka po bretońsku dla dzieci:)

Dziś postanowiłam podać mojemu synkowi coś co przyciągnie jego uwagę i samym wyglądem zachęci dojedzenia.W domu powstały oczywiście dwie wersje tego dania:łagodniejsza dla Kaca i ta ostra dla tatusia:)
Mowa tu o fasolce po bretońsku:).Biała fasola jest bardzo zdrowa,to bogate źródło białka oraz lecytyny,która wzmacnia tkankę nerwową i mózg,poprawia koncentrację i zapamiętywanie i właśnie dlatego polecam to danie!
Ośmiorniczka:

Składniki:
fasola biała(u mnie pół puszki)
przecier pomidorowy lub koncentrat
sól,pieprz
parówki(ilość zależy od tego jak bardzo mięsna ma być wasza fasolinka i pamiętajmy o sprawdzeniu zawartości mięsa w parówce,najlepsze są te powyżej 80%)
1 parówka i 2 ziela angielskie do dekoracji
odrobina majeranku
słodka śmietanka
Przygotowanie:
Parówki kroimy w półplasterki i delikatnie podsmażamy na oleju.Dodajemy przecier bądź koncentrat i dalej "smażymy".Po chwili dodajemy fasolkę, majeranek, doprawiamy do smaku i dusimy parę minut(do miękkości fasoli).Na koniec dodajemy śmietankę ale jej obecność nie jest w daniu obowiązkowa.I gotowe:)
SMACZNEGO!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz