W tak piękny słoneczny zimowy dzionek postanowiłam ugotować synkowi zupkę,która swoim wyglądem będzie przypominała lato:DI tak właśnie powstała słoneczna zupka z dyni:)
Słoneczna zupka:
Składniki:
dynia(u mnie dynia ze słoiczka marynowana z Lidla)
cebulka
sól,pieprz
curry
słodka śmietanka
ryż
Przygotowanie:
Dynie kroimy w kostkę i gotujemy w niewielkiej ilości wody do miękkości.W połowie gotowania czyli gdy dyńka osiągnie etap al dente dodajemy około pól cebulki pokrojonej w piórka.Doprawiamy do smaku(jeśli ktoś chce można dodać kostkę rosołową,bądź zupkę ugotować na wcześniej przygotowanym rosołku),nie zapominając dosypać odrobinę curry.Gdy wszystko będzie miękkie zdejmujemy z gazu i blenderujemy na ciapkę(kilka kostek możemy zostawić do dekoracji).W osobnym garczku gotujemy ryż z niewielką ilością soli.Ugotowany ryż wykładam na talerz( u mnie sporo ryżu by zupka była gęsta) i zalewamy zupką.Przyprawiamy słodką śmietanką:).
Zupkę można oczywiście ugotować na wywarze z piersi kurzęcej wtedy mięsko można dodać do zupki żeby była bardziej pożywna.
Smacznego!
Ach zapomniałabym!Dla dzieci jedzących bezgrudkowo można zmiksować całość na papkę:D
sama bym kąsnęła taką zupkę,a latek od Kaca mam dużo,dużo więcej :))
OdpowiedzUsuńMajunia