środa, 6 listopada 2013

Cytrynowo-cynamonowy kurczak

Wczoraj postanowiłam spróbować połączenia cytryny i cynamonu:)Połączenie to okazało się na tyle trafne, że postanowiłam się nim z Wami podzielić.Mięso wyszło soczyste i bardzo smaczne.Pomimo braku marynaty "smaczek" wyczuwalny był w całym mięsie a nie tylko w skórce.Polecam amatorom kurczaków i nie tylko:)
Cytrynowo-cynamonowy kurczak


Składniki:

na 2 porcje
-2 udka z kurczaka
-sól
-olej rzepakowy
-płaska łyżeczka cynamonu
-pół łyżeczki czarnego pieprzu
-pół łyżeczki kurkumy
-szczypta curry
-szczypta imbiru w proszku
-połowa cytryny
-domowa wegeta
-opcjonalnie świeże zioła

Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, deikatnie osuszamy ręcznikiem i solimy.Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i układamy udka.Obsmażamy z obu stron na złoty kolor.Jeśli udka nam się delikatnie przypalą nic się nie stanie:).Do obsmażonych udek dodajmy przyprawy:cynamon,pieprz,kurkuma,curry i imbir.Mięso podlewamy wodą do połowy jego wysokości.Posypujemy wegetą.Wodę z wegetą możemy zastąpić bulionem drobiowym.Wyszorowaną połowę cytryny kroimy na plastry.Kilka z nich obieramy ze skórki,kilka pozostawiamy ze skórką.Cytrynę wkładamy do mięsa.Patelnię przykrywamy i dusimy około 1h na niewielkim ogniu.W międzyczasie próbujemy wywar i ewentualnie go doprawiamy(chociaż wywaru używamy odrobinkę lub wcale).Ja podczas duszenia dodałam odrobinę świeżego lubczyku,oregano i mięty.
Podajemy z ryżem,ziemniakami lub kuskusem:)
Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz