piątek, 22 listopada 2013

Krupnik

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zupy.I nie ważne jak to zupa...naprawdę uwielbiam wszystkie:)
Dziś przepis na krupnik.Jednak mój jest "lekki", bezmięsny i odpowiedni dla dzieci, osób na diecie czy tych , którzy chcą szybką zupę.Oczywiście zamieszczę też wersję dla facetów mięsożerców:)
Krupnik wg Oki:


Składniki:
-3l wody
-4-5 ziemniaczków
-2 marchewki
-pietruszka
-pory kawałek selera(może też być naciowy)
-kawałek pora
-pół cebuli
-kasza jęczmienna(ja sypię o jedną łyżkę kaszy więcej niż jest domowników)
-sól,pieprz
-domowa wegeta
-natka pietruszki
-koperek
-ewentualnie łyżka masła lub smalcu

Przygotowanie:
I
Warzywa kroimy w kostkę.wrzucamy na wrzącą wodę wszystkie prócz ziemniaków.Po około 15min wsypujemy kaszę.Jak już pisałam wyżej ilość kaszy uwarunkowana jest ilością osób w domu.Gotujemy kaszę około 15-20 min. Po tym czasie wrzucamy ziemniaczki doprawiamy solą pieprzem i wegetą i gotujemy do miękkości ziemniaków.Na koniec wsypujemy natkę pietruszki i koperek.Jeśli chcemy możemy dodać masła lub smalcu by pływały "oka".
II
Jeśli chcemy ugotować zupę na mięsie polecam żeberka.Mogą być surowe ale mile widziane są też podwędzane.Mięso gotujemy,ściągamy szumy i po delikatnym obgotowaniu postępujemy jak wyżej:)
Wersję dla najmłodszego zgniatam widelcem i dodaję kleiku ryżowego dla zagęszczenia:)
Smacznego!!

2 komentarze: