piątek, 22 listopada 2013

Wyluzowane udka

W lodówce udka, pieczarki i cebulka....a weny na obiad brak...i szukam i myślę i kombinuję...i wykombinowałam:)
A czemu by nie spróbować udek faszerowanych pieczarkami?Jak pomyślałam tak też zrobiłam:D.I tak powstały moje
Wyloozowane udka:
Składniki:
(ja podaje proporcje na 3 udka)
-3 udka
-pół łyżeczki soli
-ćwierć łyżeczki imbiru
-szczypta ostrej papryki
-pół łyżeczki cynamonu(można ciut mniej)
-około pół łyżeczki curry
-olej rzepakowy
-ząbek czosnku(w skórce)
-kilka pieczarek(7-8 w zależności od wielkości)
-pół cebuli
-domowa wegeta
A tak naprawdę ilość dobieramy wg własnych upodobań.Wszystkie przyprawy mieszamy, próbujemy i ewentualnie coś dodajemy:)

Przygotowanie:
Pierwszy raz krok po kroku:)Chcecie tak?
Przyprawy mieszamy ze sobą i doprawiamy "pod siebie".Pieczarki siekamy, cebulkę kroimy podsmażamy, dodajemy posiekane pieczarki,solimy i dusimy przez chwilkę.Odstawiamy do przestygnięcia.
I teraz część najprzyjemniejsza czyli luzowanie udek.:D(obiecuję zamieszczę film instruktażowy jak to zrobić krok po kroku).
Wyluzowane udka podzielone na 2 części(pałkę i podudzie) nacieramy przyprawami i odstawiamy do lodówki na około 1h.
Po tym czasie mięsko rozkładamy na deseczce.Na rozłożone podudzie układamy pieczarki i
zamykamy.Skórę spinamy wykałaczką.

Do pałki po prostu wkładamy pieczarki:)

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i układamy mięso.Zrumieniamy na złoty kolor.W międzyczasie obsmażania udek na patelnię wrzucamy ząbek czosnku:)

Gdy udka będą rumiane podlewamy odrobinką wody i delikatnie posypujemy wegetą.(możemy zamiast tego podlać bulionem).Patelnię przykrywamy i dusimy około 45min przekręcając mięso w połowie czasu duszenia.
(tu na zdjęciu wiadać powstały sosik, jeśli mamy ochotę nie musimy go redukować)

Pod koniec duszenia patelnię odkrywamy i odparowujemy nadmiar wody.
Podajemy z czym tylko nam się podoba:)
Smacznego!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz