piątek, 15 listopada 2013

Dorsz w śmietanie

Ryba...kolejna odsłona:)
Kiedyś preferowałam tylko tani filet w panierce z bułki i jajka...teraz wolę kupić droższą rybkę i mieć świadomość że przynajmniej nie płacę za wodę:)A z drugiej strony po rozmrożeniu filetu zostaje go tak niewiele że chyba tania ryba nie jest taka tania:)
Dziś więc filet z dorsza ze skóra w sosie śmietanowym.Robi się bardzo prosto i bardzo szybko:)Polecam!
Dorsz w śmietanie:


Składniki:
-filet z dorsza ze skórą(u mnie było to chyba jakieś 5 płatów)
-sól,pieprz
-domowa wegeta
-śmietanka 30%
-świeży koperek
-masło

Przygotowanie:
Rybę opłukać pod wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.Oprószyć solą i pieprzem.Podzielić na mniejsze kawałki(oczywiście wg uznania ale z racji tego że dorsz jest bardzo kruchą ryba raczej zalecałabym małe kawałki).Na głębokiej patelni rozgrzać masło.Dorsza układać skórką do spodu i przez chwilkę smażyć.Minutkę może dwie...Nie przekręcać.Zalać dorsza śmietanką i posypać odrobinką wegety, przykryć patelnie na około 2 min.Dorsz powinien już "dojść".Na koniec obficie posypujemy koperkiem,gotujemy.kilka sekund i zajadamy:)
Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz