piątek, 29 listopada 2013

Pstrąg w otrębach z ogórkowym sosem

Kolejna odsłona rybna:)Ostatnio lubujemy się w rybach, a ja wymyślam,tworze cuduję.I tak właśnie wycudowałam
Pstrąg alpejski w otrębach z delikatnym sosem ze świeżych ogórków:



Składniki:
-filet z pstrąga(u mnie alpejski ale myślę że mógłby być zwykły tak samo z resztą jak jakaś inna ryba)
-sól,pieprz
-suszony rozmaryn
-koperek
-otręby

Sos:
-ogórek zielony
-słodka śmietanka
-domowa wegeta
-opcjonalnie odrobinka wody

Przygotowanie:
Pstrąga myjemy,dzielimy na porcje.Solimy,pieprzymy i posypujemy rozmarynem z obu stron.Polewamy oliwą z oliwek.Stronę bez skóry nacieramy posiekanym koperkiem,posypujemy otrębami i "przyklepujemy" tak by panierka była przyległa.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy.Rybę układamy stroną ze skórką.Gdy ryba będzie usmażona do połowy swojej wysokości przekręcamy na stronę z panierką i smażymy do momentu aż będzie złocisto rumiana.Po usmażeniu skóra elegancko się odrywa więc jeśli ktoś chce może skórkę zdjąć.

Sos:
W rondelku zagotowujemy słodką śmietankę.Opcjonalnie dolewamy ciut wody.Wrzucamy zielonego ogórka startego na tarce o grubych oczkach.Przyprawiamy do smaku domową wegetą.

Na talerz wykładamy rybkę i polewamy delikatnym ogórkowym sosem:)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz