Wołowina duszona z ogórkiem małosolnym:
-mięso wołowe(u mnie pakowane mięso z Biedronki,chyba steki....takie cieniuśśśśkie plastry)
-kilka kropel sosu sojowego
-oliwa z oliwek
-ząbek czosnku
-sól,pieprz
-świeży tymianek
-świeży rozmaryn
-cebula
-kilka ogórków małosolnych,mogą być też kiszone(ok.4szt.w zależności od wielkości)
-liść laurowy
-ziele angielskie
Przygotowanie:
Mięso jest cienkie więc nie ma potrzeby rozbijania:)Do smażenia używałam wysokiej patelni, w której później dusiłam mięso.
Z oliwy,sosu sojowego,czosnku oraz świeżych ziół sporządziłam marynatę do mięsa.Nasmarowałam mięsko i nie czekając na przegryzienie się podsmażyłam na patelni na rumiany kolor doprawiając świeżo mielonym pieprzem .Podlałam odrobinką wody,dodałam liść laurowy i ziele angielskie przykryłam i dusiłam około godziny.Cebulę pokroiłam w półksiężyce i dodałam do mięsa.Dusiłam jakieś 10min.Po tym czasie dodałam ogórki pokrojone w plasterki.Przykryłam.Całość dusiłam do miękkości.
Podawałam z ziemniaczkami i koperkiem:)
Smacznego!!
PS.
Dla porównania wołowina z grilla (2cm kotlet pieczony 5min) spoza granic naszego kraju!To się nazywa STEK!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz