poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Grzybowe risotto z kurczakiem zielonym groszkiem i papryką

 Na obiad był rosół...byłam więc w posiadaniu bulionu oraz jednego udka kurzęcego...w lodówce walała się papryka, a gdzieś w szufladzie ukrywał się ryż do risotto i mielone suszone grzybki....Postanowiłam więc użyć owych produktów co by nie uległy zniszczeniu:)Z połączenia składników powstało
Grzybowe Risotto z  kurczakiem i papryką:


Składniki:
-ryż do  risotto(Arborio),ilość oczywiście na oko:)
-po kawałku różnokolorowych papryk
-bulion
-gotowane udko kurczaka
-sól,pieprz do smaku
-natka pietruszki
-zielony groszek z puszki
-suszone grzyby  w proszku*
-odrobina masła
-ewentualnie cebulka
-oliwa z oliwek
-opcjonalnie warzywa do ugotowania bulionu

Przygotowanie:
Na udku i warzywach gotujemy bulion.Mięso wyjmujemy,studzimy i dzielimy na kawałeczki.
Ryż podsmażamy na oliwie,gdy się lekko zrumieni podlewamy bulionem.Gotujemy cały czas mieszając.Gdy ryż wchłonie bulion dolewamy kolejną chochlę.Paprykę kroimy w kostkę.Ryż często mieszamy sukcesywnie podlewając bulionem.Kiedy ryż będzie już w połowie miękki wrzucamy paprykę,groszek i wsypujemy sproszkowane suszone grzyby.Cały czas pamiętamy o podlewaniu bulionem i mieszaniu.Gdy ryż będzie miękki dokładamy mięso, masło i mieszamy.Doprawiamy do smaku posypujemy natką pietruszki i podajemy.Risotto powinno mieć lekko "ciapowatą" konsystencje:)
Smacznego!

*jeśli nie posiadamy sproszkowanych grzybów możemy równie dobrze suszone grzyby dodać do bulionu i ugotować bulion grzybowy:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz