Jest sezon jest leczo!:)
Nie ma się chyba co rozpisywać nad zaletami tego "szpecyfiku".Robi się szybko,jednogarnkowo no i a może i przede wszystkim bardzo łatwo!Jeśli komuś marzy się odmiana od codziennych mielonych, schabowych i tym podobnych polecam!!!!
Leczo:
Składniki:
Na 2-4 osób(w zależności od spożycia)
-papryka czerwona
-papryka żółta
-papryka zielona
-cebula
-2 spore pomidory malinowe(mogą być również zwykłe ale malinowe nadają smaczek)
-średniej wielkości kabaczek(cukinia)
-"laska"kiełbasy(jeśli ktoś woli oczywiście może być więcej)
-sól,pieprz
-ostra papryka
Dla wiecznie dbających o linie kiełbasę można zastąpić piersią kurzęcą bądź indyczą ale ostrzegam:NIE BĘDZIE TO JUŻ TO SAMO!
Przygotowanie:
Cebulkę kroimy w półksiężyce,nie za cienko.Podsmażamy, dorzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę.Smażymy do lekkiego przypalenia się garnka lub patelni.Wrzucamy pokrojone w kostkę(większą i niekoniecznie staranną)papryki.Podlewamy odrobinką wody i na dużym ogniu podgrzewamy mieszając.Lekko solimy i pieprzymy.Dokładamy pokrojone w kostkę pomidory.Kabaczek(cukinię) obieramy ze skórki wycinamy środki z nasionkami, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka.Dosypujemy paprykę.I teraz zależy od Was moc waszego leczo:).Ja doprawiam mniej ze względu na to że spożywają je dzieci.Gotujemy około 30min mieszając od czasu do czasu.
Dla maleństwa i starszaka odłożyłam i zagęściłam im kleikiem ryżowym.
My jedliśmy po ponownym dosoleniu i dosypaniu ostrej papryki.
Smacznego!
PS.
Do smażenia polecam olej rzepakowy,który ma wysoką temperaturę spalania.
I nie ma zapotrzebowania na koncentraty i keczupy,znakomity sosik zrobi się sam:)
Veget też nie trzeba,no chyba że taką własnej roboty:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz