sobota, 16 listopada 2013

Schab w mleku ala'Oka

Nawet nie wiecie ile razy zastanawiałam się nad produkcją tego cuda, ale zawsze decydowałam się na schabowe bądź zraziki...Jednak wczoraj z braku pomysłów i składników postanowiłam porwać się na to danie.Przeszukałam internet w z dłuż i w szerz w poszukiwaniu inspiracji...czytałam, czytałam i wymyśliłam wersję ala'Oka:).
Nie ukrywam że jest to wersja mocno okrojona można by rzec nawet podstawowa:)Jednak jej uniwersalność sprawia że zawsze możesz dodać coś od siebie:)AAA dodam że można danie przygotować na dwa sposoby: w wersji kotleciki bądź schab w kawałku, który nadaje się do spożycia zarówno na ciepło jak i na zimno w formie wędlinki na kanapki.Więc mamcie jeśli chcecie by wasze pociechy jadły zdrowo polecam gorąco.
Kobieto!Mężczyzno!Jeśli posiadasz w domu schab i mleko NIE ZWLEKAJ!Bierz się do dzieła!!:)
Schab w mleku ala'Oka:


Oczywiście podam obie wersje:D
Składniki:
-kotlety schabowe (z kością,bez kości)/schab w kawałku/ u mnie było 5 małych kotlecików
-mleko około 0,5l
-sól,pieprz
-czosnek 3-4 ząbki
(ilość składników proporcjonalna do 5 kotlecików)

Przygotowanie:
Wersja I
Kotleciki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.Solimy i pieprzymy.Na patelni(oczywiście głębokiej) rozgrzewamy olej rzepakowy.Mięso smażymy z obu stron na złoty kolor.Gdy będzie już rumiane zdejmujemy z patelni a na pozostałym tłuszczyku smażymy posiekany czosnek.Do podsmażonego czosnku wlewamy mleko.Doprowadzamy do wrzenia.Na gotujące się mleko wykładamy kotleciki zwracając uwagę by mięso było "przykryte" mlekiem.Patelnię przykrywamy i dusimy mięso około 1-1,5h(aż mięsko będzie miękkie).Z racji tego, że podczas duszenia w sosie wytwarzają się grudki (nie ukrywajmy zbiera się kożuch) polecam mięso wyjąć i oczyścić z grudek a pozostały sos zblenderować, co nada mu aksamitności i sprawi że będzie bardziej kremowy.Mięsko wkładamy do sosu.Podgrzewamy i podajemy!
Tak wygląda wersja podstawowa.Wy możecie dodać szałwii,rozmarynu lub cokolwiek na co macie ochotę:)

Wersja II
Schab w kawałku myjemy i osuszamy.Nacinamy w kilku miejscach i faszerujemy czosnkiem.Solimy, pieprzymy(teraz możemy schab otoczyć w ziołach).Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i obsmażamy na złoto z każdej strony.Wyjmujemy z patelni lub rondelka i wlewamy mleko.Doprowadzamy do wrzenia.Wkładamy mięso.Dusimy około 1,5h.Mięso powinno być zanurzone w mleku na co najmniej połowę wysokości mięsa.Mięso w czasie duszenia przekręcamy.
Możemy również do duszenia użyć piekarnika.Wtedy mięso zalewamy wrzącym mlekiem i wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem w 180stopniach z termoobiegiem przez około 1,5.
Jeśli będziemy podawać na ciepło z sosem postępujemy jak w przypadku kotlecików, jeśli natomiast będziemy zajadać się schabowo-mleczną wędlinka mięso wyjmujemy z sosu, studzimy i kroimy na plasterki.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. wysmienite. Nawet moj prawie nic nie jedzacy facet stwierdzil, ze on chce to znowu dostac. Pycha, latwe do zrobienia i tak naprawde bardzo szybkie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. reeeewelacja, proste i mega smaczne,
    mięsko takie aksamitne ze oh i ahh

    OdpowiedzUsuń
  3. NIGDY W ŻYCIU nie jadłam nic lepszego!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne i bardzo łatwe do zrobienia. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobre, ale trzeba wlać więcej mleka.

    OdpowiedzUsuń