Gołąbki
Składniki:
-około 1kg mięsa mielonego(u mnie mięso z łopatki własnoręcznie mielone,wolę wiedzieć co jem:))\
-niecałe 2 woreczki ryżu
-kapusta(u mnie przeważnie włoska bo szybciej się robi)
-sól,pieprz
Składniki na sos:
-słoiczek koncentratu pomidorowego(u mnie Pudliszki)
-bulion
-mąka do zagęszczenia
-sól,pieprz
-śmietanka 30%
Przygotowanie:
Kapustę obgotowujemy we wrzątku i odrywamy delikatnie po jednym liściu.Mięso mieszamy z ryżem doprawiamy do smaku.W obgotowane liście nakładamy gotowy farsz,zawijamy.I teraz jak wolicie ja robię to tak:
Wersja bez parowaru
Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym lub garnku,przekładamy pojedynczymi liśćmi.Podlewamy odrobiną bulionu.Pieczemy ciut dłużej.Pod koniec pieczenia odlewamy bulion mieszamy z przygotowanym sosem.Powstały sosik wlewamy do gołabków i wstawiamy do piekarnika na jakieś 20min.
Sos:
Koncentrat pomidorowy wykładamy do garnka rozrabiamy bulionem.(ilość wg zapotrzebowania ale myślę że na jeden koncentrat nie więcej niż 2l wody) .Przyprawiamy do smaku solą,pieprzem ewentualnie odrobiną cukru.Zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie.Dolewamy śmietankę.
Smacznego!
PS niebawem wersja wegetariańska:D
Próbuję :)
OdpowiedzUsuńSię udało:)
OdpowiedzUsuńNo to napiszę raz jeszcze.. Spróbuje w parowarze, bo kurczę nigdy nie robiłam. No i z tej włoskiej, bo jakoś zawsze kupowałam zwykłą białą. Dzięki za pomysł :)
OdpowiedzUsuńNo z włoskiej to szybciutko bo miększa jest niż biała a paowarek jest niezastąpiony!!
UsuńA zapomniałabym, a ty jak parujesz to tak jeden na drugi wkładasz? Bo ja zawsze kładłam obok i ewentualnie na drugi poziom, bo się bałam że będzie surowe. Tylko ja mam ten piętrowy, to może inaczej on działa, jak myślisz?
OdpowiedzUsuńja czasem paruję w koszyczkach czasem na pięterku,a Ty myślę możesz spokojnie kłaść jeden na drugim ja to pomiędzy warstwy gołąbków dałam kapustę:)
OdpowiedzUsuń