sobota, 16 marca 2013

Pizzzzzaaaaa

Chyba to będzie moja ulubiona...ogólnie  uwielbiam pizze ale ta rozkłada wszystkie inne na łopatki:)
Pizza ze szpinakiem i beszamelem
Składniki:
Ciasto:
-łyżka oliwy a oliwek
-240ml wody
-1,5 łyżeczki soli
-480g mąki
-9dag drożdży
Przygotowanie:
Składniki wsypujemy do miski w podanej kolejności,wyrabiamy ciasto.Ja wyrabiam mikserem i od razu wykładam na blachę a że jestem wygodna zamiast mąki i oliwy na podsypanie kładę papier do pieczenia.Zawsze to mniej mycia:D
Sos:
-masło(ok.1łyżki)
-mąka(ok.3łyżki)
-mleko(na oko)
-sól,pieprz,gałka muszkatołowa
(w oryginale jest też żółtko ja pomijam)
Na patelni roztapiam masło,dodaję mąkę,robię zasmażkę.Rozcieńczam mlekiem do uzyskania konsystencji sosu(nie za rzadki bo spłynie z ciasta lub wsiąknie w nie,ale  też nie za gęste żeby nie było problemu z rozsmarowaniem).Doprawiam solą,dużą ilością pieprzu i gałki.
Rozsmarowuje na cieście.
Dodatkowo:
-ser żółty(ew mozarella w kostce)
-świeży szpinak
-ząbek czosnku
-jajka
-dla mięsożerców polecam również  boczek,świetnie pasuje a jeszcze lepiej smakuje:D
Na sos wykładam ser,szpinak,posypuje zmiażdżonym ząbkiem czosnku.(w wersji z boczkiem,wykładam również boczek).Wierzch można również oprószyć serem(ale nie mozarella bo ta szybko się pali).Wkładam do piekarnika nagrzanego na 200stopni z termoobiegiem.Piekę jakieś 8min(do lekkiego zarumieniena spodu.Wybijam na wierzch jajko i wkładam do piekarnika na kolejne 4min.NIE WIĘCEJ!!Po 4min białko jest ścięte żółtko smacznie rozpływa się podczas krojenia.Gdy jajko będzie się piekło dłużej całe będzie ścięte i mniej smaczne.
Wyciągamy i zajadamy!!
Smacznego!





1 komentarz: