sobota, 2 marca 2013

Rolada biszkoptowa

Hmmmm chyba można by rzec roladka  na gotowo:)Ponieważ piecze się ją już z nadzieniem jakim tylko chcecie,prócz śmietany bo wiadomo śmietany raczej nie pieczemy:D.Polecam ciagle zabieganym mamom,które wiecznie nie mają czasu.Robi się bardzo prosto i bardzo  szybko:)
Roladka z jabłkami

Składniki:


szklanka=250ml
Ciasto:
-4jajka(oddzielnie białka i żółtka)
-1/2 szkl.cukru
-3/4 szkl mąki pszennej(ja daję tortową)
-łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
-1kg jabłek(raczej kwaśnych)
-1,5łyżeczki cukru waniliowego
-1,5łyżeczki cynamonu

Cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180stopni(160 z termoobiegiem).Blaczę 36x25(mniej więcej moja jest ciut innych wymiarów) wyłożyć papierem do pieczenia.
jabłka obrać ze skórki pozbawić gniazd nasiennych,zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Połączyć z cukrem waniliowym i cynamonem.Tak przygotowane nadzienie wyłożyć na papier do pieczenia,wyrównać.
Białka ubić na sztywno z cukrem.Dalej ubijając dodać  żółtka.Makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(ja przesiewam przez sitko) dodawać  do gotowej masy delikatnie mieszając łyżką.Można to zrobić również mikserem nie przerywając ubijania ale wtedy biszkopt będzie mniej puszysty.Gotową masę wyłożyć na jabłka,wygładzić.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40min.Ciasto powinno się zarumienić.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na 10min.Następnie formę przykryć ściereczką i przekręcić tak by jabłka znajdowały się na wierzchu,a biszkopt na ścierce.Delikatnie zdjąć papier do pieczenia i pomagając sobie ściereczką zawinąć w roladę.Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.(u mnie jakoś nie może doczekać się przestygnięcia  więc oprószam natychmiast:)).
Smacznego!!

Ps jak znajdę dodam też zdjęcie owej roladki z makiem i  bakaliami:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz