poniedziałek, 25 marca 2013

Pieczeń

Zanim zabierzecie się do robienia pieczeni powinniście pamiętać że są 4 podstawowe zasady by pieczeń była pyszna.krucha i soczysta.Oto one:
4 zasady pieczeni idealnej:
1.Mięso-musi być świeże,nie mrożone,najlepiej z młodej sztuki:)
2.Marynata-zamarynowane mięso powinno spędzić minimum 24h na przegryzaniu się
3.Pieczeń piec najlepiej w rękawie do pieczenia,dzięki czemu zachowa wszelkie  wartości  odżywcze i smakowe.Jeśli nie macie rękawa ewentualnie może być naczynie żaroodporne.
4.Po upieczeniu,mięso powinno "odpocząć" przez jakieś 15min by soki rozeszły się równomiernie po mięsie a nie uciekły z pierwszym plastrem.Mięso jest wtedy bardziej soczyste:)
Na ciepło pieczeń znakomita jest jako danie obiadowe,na zimno świetnie spisuje się jako dodatek do chleba.
Teraz,znając już tajniki pieczeni idealnej możecie zabrać się za jej przygotowanie.

Marynata(na około 1kg łopatki)
-3łyżki oliwy z oliwek
-3ząbki czosnku
-łyżeczka ziaren kolendry
-łyżka sosu sojowego
-pół łyżeczki ostrej papryki
-po łyżeczce:tymianku,estragonu,ziół prowansalskich,świeżo mielony pieprz do smaku
-1/2 łyżki przyprawy do grilla
-sól
Mięso myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym.Składniki marynaty łączymy ze sobą i nacieramy dokładnie mięso.Można też zamiast dodawać czosnku do marynaty,ponakłuwać mięso i w powstałe otwory powkładać czosnek.Zamarynowane mięso wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.Przed  pieczeniem mięso wyjąć  z lodówki by nabrało  temperatury pokojowej.Piekarnik nastawiamy na 200stopni z termoobiegiem.
I.Jeśli pieczemy w rękawie wkładamy do piekarnika i pieczemy 15min,następnie temperaturę zmniejszamy do 180stopni i pieczemy 1h,pamiętając o zasadzie że na  1kg  mięsa przypada 1h pieczenia.Przy końcu rozcinamy rękaw aby mięso się zaruminiło.Polewamy  wytopionym  sosem
II.Jeśli pieczemy w naczyniu wkładamy mięso bez przykrycia na około 10min.Następnie przykrywamy mięso i zmniejszamy temperaturę do 190stopni z termoobiegiem.Pieczemy około 1h, pamiętając że na 1kg mięsa przypada 1h pieczenia.

Pieczenie  mięsa w  wyższej temperaturze ma na celu ścięcie się białka w mięsie,dzięki czemu całe soki pozostaną wewnątrz pieczeni.Po upieczeniu zostawiamy na 10-15min do ostygnięcia.
Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz