środa, 27 marca 2013

Marchewka z tymiankiem

Bardzo pyszny,bardzo prosty przepis na dodatek do dań obiadowych,a przede wszystkim robi się sam.Świetny do codziennego obiadu,jak i do dań świątecznych:)
Marchewka pieczona z tymiankiem:
Składniki:
-marchewka 3-4szt(starajmy się wybierać marchewki podobnej wielkości)
-oliwa z oliwek ok 4-5łyżek
-tymianek(suszony lub  świeży)
-opcjonalnie cebula najlepsza będzie czerwona
-sól,pieprz

Przygotowanie:
Marchewki płuczemy,obieramy i kroimy na około 3cm kawałki.Polewamy oliwą z oliwek,mieszamy tak by oliwa pokryła równomiernie kawałki marchewki.Solimy,pieprzymy posypujemy tymiankiem znów dokładnie mieszamy.
Pamiętajmy by najpierw dodać oliwę dopiero później przyprawy.Wtedy sól,pieprz i tymianek równomiernie pokryją marchewkę.
Pieczemy około 30min w niskim żaroodpornym naczyniu bez przykrycia do momentu aż marchewka będzie miękka i lekko przyrumieniona.W  trakcie pieczenia niekonieczne jest mieszanie marchewki.
Smacznego!!

2 komentarze:

  1. no! w końcu przepis na miarę moich możliwości! :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maja myślę że na generałki też się możesz porwać:)

      Usuń